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Dear Mr. Radev: 

FEB 0 8 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your November 5, 20 12 email requesting clarification of the testing 
requirements for a combination packaging containing fireworks (UN0336) authorized by 
special permit DOT -SP 15615 and transported in accordance with conditions of this 
special permit and the requirements of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 1 71-180). In your email, in addition to single firework items placed in the 
authorized 4G box, you describe the following consolidations of fireworks that will be 
shipped in the 4G box: 1) a product tray (from 1-5 kgs) containing 12-24 small fireworks; 
2) a display tray (up to 20 kgs) containing up to 24 large fireworks; 3) a folding carton 
(from 10 g to 1 kg) containing multiples of one type of small firework; and 4) a clear 
plastic bag 1 mil thick (from 10 g to 1 kg) containing up to 12 small fireworks. The 
variation in these consolidations and in the potential number of combinations of fireworks 
of different shapes and sizes (e.g., cones, cubes, cylinders, etc.) may call for multiple tests 
to be conducted on completed packages. As permitted in§ 178.602(c) for preparation of 
packages for testing, you intend to substitute the fireworks with bags (packed with 
sawdust) of two different sizes to replicate both large and small fireworks. Your questions 
are paraphrased and answered as follows: 

Q 1. For purposes of packing fireworks in this combination packaging, what is 
considered the i1mer packaging? Is it the actual firework article or is it the means of 
containment for the fireworks (e.g., a bag, carton or tray)? 

A I. The bag, carton or tray is considered the inner packaging. According to the 
operational controls ofDOT-SP 15615 (see 7(b)), the fireworks must be in inner 
packagings suitable for retail sale (e.g., plastic wrapped boxes or plastic bags). 
Furthermore, under Packing Instruction 135, UN0336 fireworks must be packaged in 
inner packagings (i.e., bags, receptacles, or sheets) with no intermediate packaging 
necessary and placed in an outer packaging (e.g., a UN4G fiberboard box). The 
completed package must be tested as a combination packaging (see the § 173 .62(b) 
Explosives Table and the§ 173.62(c) Table of Packing Methods). Thus the bag, 
carton, or tray you describe is considered the inner packaging under your packaging 

----- ------ - -~ --- -~-~---------~--



scenarios. Note that single firework items must also be contained in some manner of 
inner packaging. 

Q2. Does§ 178.60l(g)(6) provide authorization to use the sawdust-filled bags 
enclosed in the largest size bag, carton, or tray? 

A2. No. Section 178.60l(g)(6) is not applicable to your packaging scenarios. It 
authorizes the application of selective testing Variations 1, 2, and 4 to packagings 
containing articles where the provisions for inner packagings are applied analogously 
to the articles. Although your packaging will contain fireworks, which are defined as 
articles under section§ 173.59 (see fireworks), the firework itself is not the inner 
packaging. As directed in our response in Al, the bag, carton or tray you described is 
considered the inner packaging. 

For purposes of your testing,§ 178.602(c) authorizes the (hazardous) material (i.e., the 
fireworks) to be replaced for test purposes with a non-hazardous material (i.e., the 
sawdust-filled bags). You may then combine this with the selective relief from testing 
of combination packagings offered under§ 178.60l(g). For example, under Variation 
1 (§ 178.60 l(g)(l )), variations are permitted in inner packagings of a tested 
combination package, without further testing of the package, provided an equivalent 
level of performance is maintained. One such variation is that inner packagings of 
equivalent or smaller size may be used without further testing of the package provided 
conditions of§ 178.601(g)(l)(A) through (F) are met. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

r~a~ 
Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, November 05, 2012 3:51 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

l z- oz 5d 
Subject: FW: Request for Interpretation on 178.601 (g) (6) from Southeast Testing & Engineering 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Charles Radev [mailto:chradev@setelab.com] 
Sent:: Monday, November 05, 2012 12:54 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Interpretation on 178.601 (g) (6) from Southeast Testing & Engineering 

Dear Info Center Specialist, 

We have been asked to test and certify fireworks for large customer. They have been granted a Special Permit 
that allows them to test packages as heavy as 250 kg as a 4G package. 

The issue at hand comes from the need to ship and repackage and test five or more pallet loads of actual product 
for the purpose of testing on each outer container. 

Another issue lies in the fact that customer will be shipping a different combination of inner packages, all 
contained in four basic types of intermediate packaging -

1. 1. Product trays (from under 1 kg, 13" x 6" x 1" to over 5 kg, 38" x 14" x 3") these combine a dozen or two 
of smaller firework articles 
2. Display Trays (up to 72" x 28" x 8" and up to 20 kg) these combine up to two dozens oflarger firework 
articles 
3. Folding cartons (from 10 grams to 1 kg) - these contain multiples of one kind of smaller firework articles 
4. Bags of product (loose clear plastic bags, 1 mil thick with or without display cards stapled to them, from 10 
grams to 1 kg of contents) - these combine up to one dozen smaller firework articles 
5. Single firework items (small or large, from 20 grams to 2 kg) 
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All of these contain several geometric shapes of individual firework articles, which can be listed as cylinders, 
cones, cubes, hexagons, pentagons, bottle shaped and rounded extrusions of some shape. All of these contain the 
same firework material with ignition fuses. 

In following the direction of 178.602 (c) and namely, "matching the specific gravity and grain/particle size" we 
have identified that the most appropriate substitute for these articles is sawdust, which can be easily packed in PE 
bags of two different sizes to resemble larger and smaller firework items. 

We would like to ask for an interpretation ofthe following: 

A) In the case of fireworks, what is considered an "inner packaging"? The actual firework article, which has an 
ignition fuse and is not meant to be opened nor taken apart but only ignited, or the carton/bag/tray which contains 
a group of these articles? 

and 

B) 178.601 (g) (6) "The provisions in Variations 1, 2, and 4 in paragraphs (g)(l), (2) and (4) ofthis section for 
combination packagings may be applied to packagings containing articles, where the provisions for inner 
packagings are applied analogously to the articles. In this case, inner packagings need not comply with 
§ 173.27(c)(l) and (c)(2) ofthis subchapter." and namely, 

if that allows us to use these substitute bags filled with sawdust and enclosed in the largest size 

• product tray, 
• display tray, 
• folding carton, 
• bag of product, 

For the purpose of our testing, a sufficient quantity of these would be placed in the carton/ display tray/ bag 
and then in the outer container to be tested in a way to match the maximum weight of the corresponding ruticles 
in the actual shipped outer package. 

Very Respectfully, 
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Charles Radev, President, CEO 
Southeast Testing & Engineering 

Cellphone: (678) 886.4864 Landline: (678) 377.1234 
1325 Capital Cir. Suite "D" Lawrenceville, GA 30043 
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